Nädal 16

Tere, armas Muraste! Reedel süüdatakse üle Eesti Jüriöö vabaduse märgutuled – Vaba Eesti Elab! Harku külade ühisüritusena toimub suur vaatemäng Suurupi vabadussamba juures.

TULGE PEREDEGA reedel, 22. aprillil kell 19.00 Suurupi Vabaduse samba juurde, et rääkida ka tulevastele põlvedele vabaduse hinnast.

19.45 – Lugu ja põnev etendus: Jüriöö MÕÕGAVÕITLUSE demolahing 14. saj. talupoja ja täisvarustuses rüütli vahel koos ajaloo- ja taustatutvustusega. Vaatajad saavad selga proovida tolleaegset sõdalaste varustust.

20.30 – saabub MÄRGUTULI MOOTORRATASTEL Suurupi Vabaduse samba juurde.Toimub tule tervitamine ning IGA KÜLA SAAB VIIA TULE laternaga oma koju või külasse!

21.00 – süüdatakse Suurupi Vabaduse samba juures Jüriöö vabaduse mägutuli

SÜÜTA JÜRIÖÖ VABADUSE MÄRGUTULI:

Jüriöö Märgutuled 2022🔥Ühendame oma väed Jüriöö Märgutuledel ja näitame, vaba Eesti elab!🔥Ajakeskus Wittenstein kutsub väärtustama vabadust üle-eestilise suursündmusega Jüriöö Märgutuled 2022.
22. aprillil kell 21.00 süütame Paide Ordulinnuse vahitorni tipus märgutule, mis kutsub inimesi üle kogu maa süütama jüriöö, kui vabaduse tuld ja näitama, et Eestimaa elab.
🔥Algusega Paidest viivad mootorratturid (eesotsas Alempois MC) märgutule läbi külade ja valdade üle kogu Eesti. Tuled jõuavad sihtpunktidesse kell 21.00.
Kuidas Jüriöö Märgutuledest osa võtta?
✔️Märgi oma tulekoht kaardile siin: https://navicup.com/…/regist…/jurioo-margutuled-2022/ee/
✔️Süüta 22. aprilli õhtul kell 21.00 lõke, tõrvik või muu märgutuli. Seejuures järgi tuleohutuse nõudeid.
✔️Postita foto või video märgutulest Facebooki lehele Jüriöö Märgutuled 2022 või saada meiliaadressile jyrioo@wittenstein.ee.
✔️Jälgi Jüriöö Märgutulede ülekannet DelfiTV-s
🔥Juba muinasajal tehti jürituld kurja peletamiseks äsja väljalastud karja juurest, 1343. aasta jüriööl sai sellest aga märgutuli suure ülestõusu alguseks. Juba tol ajal oli inimestel soov olla oma maa peremehed.
🔥Täna oleme vabad ja väärtustame oma vabadust. Hoiame maarahva traditsioone, mis on aidanud Eesti rahval rasked ajad üle elada!

PEENRAKUJUNDUSE ÕPITUBA

Peenrakujunduse õpituba.

Mida ma võiksin oma aiast teada – aiakujunduse stiilid ja põhialused. Kuidas protsess välja näeb. Millised on erinevad aiaosad ja nende funktsioonid -eesaed, külgaed, tagaaed, tarbeaed, iluaed, mänguplats, parkimine, kompost ja prügikastid jt.

Teooria:

  1. Asukoha ülevaade ja kasvutingimuste analüüs
  2. Peenra kuju ja suurus
  3. Taimede valik ja omadused 
  4. Aiahooaega pikendavad taimed – varakevad, sügis, talv
  5. Peenra taimestuse plaan
  6. Enamlevinud vead peenra kujundamisel

Praktika:

Võtame ühe olemasoleva peenra või soovitava peenraala ja teeme sinna peenraplaani. Olenevalt ilmast teeme seda kas ühes Muraste aias või siis ühe aia näitel koolitusruumis.

Ettevalmistus õpitoaks: Varant 1 – Joonista oma aiast plaan valgele või ruudulisele paberile nii, et 1 meeter aias on 1 cm või 1 ruut paberil. Tee lihtsalt hariliku pliiatsiga hoonete, väravate ja aia piirjooned, ringidega põõsaste-puude-peenarde asukohad. Näidise panin kaasa.

Variant 2 – Otsi Maa-ameti geoportaalist aadressi järgi oma krunt , tee vasakus ääres linnuke sõna Katastrikaart ette, tee krunt piisavalt suureks ja prindi see välja.  Kaart asub siin https://xgis.maaamet.ee/xgis2/page/app/maainfo. Lisasin ka pildi, kus portaalis vajalikud nupud asuvad.

Variant 3 – Võta lihtsalt paber ja pliiats kaasa ja joonistame aia ja peenra plaan õpitoas.

Miks selline eeltöö? Kogu aia plaani teades on lihtsam valida peenra kuju ja suurust, mis harmoneeruks ümbritsevaga. 

Kadi Laansalu tutvustus: Olen aiandusega igapäevaselt tegelenud pea 10 aastat, kui sain abikaasaga tutvudes kaasa astelpajuistandikud ja pea 100-aastase perekonna aia. Et paremini kõige sellega hakkama saada, siis õppisin Räpina aianduskoolis aednikuks. Kuna olen elupõline tallinlane ja mulle on oluline, et ka linnas oleks hea elada, siis juhin Kadrioru kogukonnaaeda ning hetkel on lõpusirgel linnaaianduse õpingud Hiiumaa ametikoolis. Lisaks aiandusele olen rätsep-stilist ja kirjutan Facebooki lehel Külluse Kodu. Üks suur armastus on rattamatkamine, mis on mind viinud erinevaid kultuure (ka aiakultuuri! ) nautima enamustesse Euroopa riikidesse. Oma suurimaks õpetajaks pean Loodust, kel on igale situatsioonile loomulik ja harmooniline lahendus. 

KRIISIKS VALMIS!ELANIKKONNA KAITSE

26. aprillil kell 18.30 Muraste koolimajas (Lee tee 9, sisenemine peauksest)

Muraste külaselts ja Naiskodukaitse Harku jaoskond soovib Harku valla elanikele korraldada KRIISIKS VALMISTUMISE või siis pigem ELANIKKONNAKAITSE teemalise töötoa.

Kriisivarude ja elanikkonnakaitse teemadel räägitakse küll praegu igal pool väga palju, aga soovime pigem teha sellises formaadis, et inimesed saavad ise kaasa mõelda ja arutleda ning varude kastis asju ka oma käega katsuda. 

Räägime veidi sellest, kuidas igaüks saab paremini erinevateks ootamatusteks valmis olla. Arutame koos, mida võiks endale koju varuda, et iseseisvalt 7 päeva hakkama saada, kuidas neid varusid kasutada ja millele veel mõtlema peaks, et üheski olukorras pead ei kaotaks. 
Kummutame müüte ja arutleme, kas ikka peaks kilode kaupa soola koju varuma.

UUS! KONTSERT “LILLED EMALE”

UUS! REIS ARGENTIINASSE

Lõbus reis Argentiinasse! 6. mail kell 18.00

NB! Broneeri varakult LAUD, sest neid on ainult 8!

muraste@muraste.ee info: 5848 9661

  1. Osas tuleb vestlema  tuntud reisijuht, antropoloog ja pühapäevase raadiosaate ”Reispass” saatejuht IVO TSETÕRKIN.

Ivo andis hinge Lõuna-Ameerikale 11 aastat tagasi ja sellest ajast saadik on ta ninast sabani sellesse maailma sukeldunud. Nüüd viib ta sinna ka teisi ning teeb seda viisil, mis annab võimaluse mitte ainult näha, vaid ka tunda – nautida kultuuri ja loodust kõikide meeltega ja täiel rinnal. Ainult nii võib juhtuda, et nuusutad Päris Elu Hõngu ja sinuni jõuab tükike teise kultuuri olemusest.

2. Osas mängib tunnustatud bandooniumi mängija KASPAR ULJAS igatsevaid argentiina tangosid.

Kaspar Uljas on eesti akordionist, bandooniumimängija ja helilooa. Ta on esinenud eri paigus üle Euroopa, lisaks veel Venemaal, Argentiinas ja Palestiinas. Kodumaal on Kaspar üles astunud pea kõigil jazz- ja maailmamuusikafestivalidel ning ka välismaal. 2020 a. Hennesy uusaastakontsertide raames esines Kaspar Uljas solistina ERSO ees. Viimastel aastatel tegeleb ta põhliselt bandooniumimänguga, keskendudes nii Argentiina tangole ja folkloorile, põimib seda oma varasema kogemusega jazz- ja maailmamuusikas nii interpreedi kui heliloojana.

Argentiina SÖÖKE ja hõrgutavaid VEINE pakub PABLO ZABALA

Õhtu lõpetab lõbus, salsa- ja rumbarütmikas LATINO DISCO

KINOÕHTU – Kiik, kirves ja igavese armastuse puu

Elu hammasrataste vahele jäänud noor automehaanik Kiik saab ühel päeval teada, et tema tüdruksõbra süda on uue noormehe poolt võidetud. Hingevalust vabanemiseks otsustab Kiik koos filmitegijast parima sõbraga sõita riigi teise otsa, et maha raiuda igavese armastuse puu. Teekond müstilise puuni kujuneb aga okkaliseks, endassevaatavaks ja kriminaalseks.

“Kiik, kirves ja Igavese Armastuse Puu” on huumoriga vürtsitatud debüütmängufilm Eesti uue põlvkonna filmitegijate Meel Paliale ja Urmet Piilingu poolt.

JUMPING TRENN

Treeninguid juhendab Kaisa Edenberg

Osalustasu 8€ – 5x kaart 35€ (kehtib 2 kuud)

Vajalik registreerimine!

https://www.hopitude.com/et/workouts/club/340/

Võib ka saata sõnumi FBs Kaisa Edenberg või helistada 55613915 

Treeningu kohta saab veel infot aadressil www.jumping-fitness.com

Kaisa on juhendanud erinevates spordiklubides fitness- ja tantsuslisi treeninguid alates 2007.aastast. Jumping® Fitness treeninguid 2016.aastast.

Jumping® Fitness on unikaalne treening, mida viiakse läbi spetsiaalselt treeningu tarbeks välja töötatud Jumping® PROFI batuutidel.
Treening on intensiivne, kuid samas väga lõbus! Iga osaleja saab valida endale sobiliku tempo ning seetõttu sobib treening nii alustajatele kui ka edasijõudnutele.
Treening on vastunäidustatud südamehaigetele ja rasedatele.
Parandab aeroobset vastupidavust
Suurendab lihasvastupidavust ning treenib ka süvalihaseid
Parandab koordinatsiooni ja tasakaalu
Säästab liigeseid
Vähendab tselluliiti
Parandab vereringet ja stimuleerib lümfisüsteemi
Aitab ennetada osteoporoosi
Kiirendab ainevahetust
Vähendab stressi

KOHTUMISENI BATUUDIL!


18.-24. APRILL

HUVIRINGID

Esmaspäev

15:00 Fa Stuudio kandlering

17:30 LiuLi kandlering

19:00 Suurupi naiskoor Meretule

Teisipäev 

13:00 Laulutund, õpetaja Triinu Kont-Kontson

18:00 Inglise keele tund, õpetaja Maret Hein

18:30 Seltskonnatantsukursus algajatele ja edasijõudnutele, õpetaja Helen Klandorf

Kolmapäev

13:45 Klaveritund, õpetaja Irena Borkmann

18:00 Brad Jürjensi kitarriklassi

19:00 Brad Jürjensi kitarriklass 

20.00 Brad Jürjensi kitarriklass

19:00 Aeroobika, treener Kaja Tuisk

Neljapäev 

17:00 Inglise keele tund, õpetaja Maret Hein

18:30 Muraste Nimetu Näitemänguseltskond, juhendaja Anne Veesaar

18:30 Prantsuse keele tund, õpetaja Ines Järvsoo

19:00 Jooga, treener Daire Tammik