Nädal 22

Tere, armas Muraste! Sel nädalal on Muraste mureliõieline ja sirelilõhnaline. Aga selle nädala uudised toovad rõõmu rohkem lastele ja noortele, millest saavad osa ka vanemad!
Veel saate teada, mis hakkab toimuma Murastes suvel JUULIKUUS- midagi toredat ja põnevat on ees, vaata järgi!

PÜHAPÄEVAL ootame kõiki Murastelasi – noori ja vanu kooli õuele lõbusale LASTELUSTIPEOLE! Tegevust jätkub igas vanuses inimesele nii õpitubades, lustitubades kui võistlusmängudel ja saab vaadata ning osaleda rulatrikitamises. Lapsed saavad ponisid patsutada ja nendega ratsutada, batuudil karata ja nikerdada. Kui kõht tühjaks läheb, saab hõrgutavat nii soolast kui magusat kõhutäidet. Külla sõidab ka Jätsiabi.

KAVA

”Sõbralik laps 2022” tunnustamine:

Abivalmis, heatahtlik, rõõmsameelne, hea kuulaja, kaastundlik, usaldusväärne, sõnapidaja, korralik ja teistega arvestav.

Keskkonna Ameti KALAPÜÜGI MÄNG peredela

Keskkonnaameti kalapüügimäng “Loodushoidliku kalastaja ABC”, mis jagab mängurõõmu ja tarkuseteri nii noorele kui ka vanale loodusesõbrale.

  • ORIENTEERUMINE PEREDELE 
  • DISCGOLF PEREDELE
  • Keskkonnaameti KALAPÜÜGIMÄNG
  • RULARAMBIL– trikishow ja õpetus
  • PONISÕIT
  • BATUUT
  • KÄSITÖÖTUBA
  • NIKERDAMISE  TÖÖTUBA
  • MULLIPIDU
  • PIZZA ja GRILL
  • KOOGIKOHVIK
  • JÄTSIABI
  • LASTERIIETE KIRBUKAS

NB! KAASA TASKURAHA SÖÖGI, JOOGI JA MAIUSTUSTE JAOKS!

LASTE RIIETE JA MÄNGUASJADE KIRBUKAS

Lastelustipeo platsil

5. juunil kell 12.00-15.00 Muraste kooli õuel (Lee tee 5)

Müügiletid tasuta, registreerimine: muraste@muraste.ee

LAUAMÄNGU KONKURSS

TÄHELEPANU Harku valla laps ja noor! Kujunda ise LAUAMÄNG/KAARDIMÄNG

TÄHTAEG: 27. JUUNI 2022

SAATA: e-posti aadressil kultuuriait@gmail.com või too lahtioleku aegadel Kumna Kultuuriaita https://maria.kumna.ee/kultuuriait/ või Harku valla raamatukogudesse (Harkus, Väänas, Tabasalus).

Kutsume Harku valla lapsi ja noori osalema lauamängu konkursil (vanuses kuni 19.a ) Konkursil osalemiseks, kujunda lauamäng/ kaardimäng vabalt valitud tehnikas (näited: digitaalselt, joonistusena, kollaažina, segatehnikas)

Mäng peab olema inspireeritud HARKU VALLAST ( näiteks: vaatamisväärsused, külad, kuulsused, loodus). Konkursi eesmärk on mänguliselt tutvustada Harku valda.

Võitja kuulutatakse välja Lastepäeval, 25.juulil, Harku valla Avatud külade nädalal.

JUULIS ON HARKU VALLAS AVATUD KÜLADE NÄDAL!

22.-31. JUULI

Nagu juba traditsiooniks on kujunenud toimub Harku vallas AVATUD KÜLADE NÄDAL, kus iga küla kutsub oma kohvi ja koogilõhnalistesse kodukohvikutesse külalisi, toimuvad kontserdid, peod ja vahvad tegevustoad. Iga küla on omanäoline ja eks üritusedki on oma küla nägu.

2022 a. Külade nädal on pühendatud Harku vallas külades elanud või elavatele kirjanikele, luuletajatele, kunstnikele või kultuuritegelastele.

KÜLAPÄEVADE AJAKAVA:

https://www.facebook.com/HarkuvallaAvatudkuladenadal

MURASTE KÜLAPÄEV

28. JUULI – NELJAPÄEV

Alanud on registreerimine Harku Valla kodukohvikute nädalale.
Traditsiooniliselt on ka Murastes 28. JUULIL avatud mitmed armsad koogilõhnalised KODUKOHVKUD. Ootame väga ka sel suvel avama meie koduhoovides mõnusaid kohvikuid õunapuude alla.


Palun registreerige oma kodukohvikud:
https://forms.gle/k9RuBqfB5P2zqNWB8

Registreeri oma kohvik siin!
https://forms.gle/k9RuBqfB5P2zqNWB8

Selleks, Sinu kodukohvik jõukas Kodukohvikute kaardile ja reklaamidesse, palun registreeri ennast kindlasti enne 1. juulit!Hea kodukohvikupidaja meelespea!*Loo vahva ja eristuv kohvik, restoran või baar.
Mõtle läbi menüü ja tee prooviks samu toite endale suve jooksul. Mõtle ka mõni soolane valik välja ning lisaks kaalu hoolega portsude suuruseid ning mõtle ka kaasaostmise võimaluse peale.
*Sellel aastal tutvustame lugusid ja loojaid, mõtle läbi, kuidas saaksid ka oma kohvikus sellesse panuse anda.
*Võib pakkuda juurde vahvaid lisategevusi- käsitöö, elav või taustamuusika, näomaalingud, tegevused lastele.
*Mõtle külastajakogemusele – loo atmosfäär(laudindad, vaasid, lilled, kaunistused, pildid jne.).
* Kui Sul pole piisavalt toole laudu, mõtle alternatiivselt ja säti maha piknikutekid, matid, kaltsuvaibad, vms.
*Hoovis vaata, et poleks ohtlike kohti ja muru võiks olla niidetud 🙂 Kui sul on koduloomad, siis hoolitse, et nad ei pääseks toidule ligi ega ehmataks külastajaid.
*Ole nähtav! – tee oma kohvikule event FB ja jaga infot Facebookis või mõnes muus kanalis. Ja loomulikult kutsu oma sõpru ja tuttavaid ja räägi neile kohvikupäevast aegsasti.
*Hinnasildid – tee need enne avamist valmis. Pane välja menüü.
*Vahetusraha – ole varustatud kindlasti vahetusrahaga!
*Ole äratuntav ka tänavalt! – Kohvikutepäeval võiksid paigalda väravale info (nimi, ajakava, menüü)
*Saabumine ja parkimine. Katsu oma auto eest ära parkida, et su hoovis oleks võimalikult palju ruumi. Anna külalistele teada, kuhu nad auto parkida saavad. Võimalusel loo jalgrattaparkla.
*Kutsu sõbrad või pereliikmed appi – koos on lõbusam!
Teavita ka naabreid oma plaanist ja palu neil olla tolerantsed või kaasa nad kohvikupidamisse.
*Kindlasti paku kohviku külastajatele kätepesu võimalust ( kauss veega/ rätik või niisked salvrätikud), võimalusel varusta müügilett desinfitseerimisvahendiga.
*Müügileti lähedusse paigalda kindlasti prügikast.
*Kohvikupidajad koristavad ise oma kohviku ümbruse ja hoolitsevad ka krundiga piirnevatel tänavatel tekkinud prahi äraviimise eest. 🚮
Soovitused toidu valmistamiseks ja müümiseks
Veterinaar- ja Toidumametilt:
*Toidu valmistaja ning müüja peab olema terve.
*Kui Te müüte müügipakendisse pakendamata toitu või valmistate toitu kohapeal, siis kõik pinnad, millega toit kokku puutub peavad olema puhtad ja terved. Vajadusel tuleb tööpindu puhastada ka laadapäeva jooksul, et välistada ristsaastumist;
*Kui Teil on vaja ka päeva jooksul puhastada töövahendeid või pesta toitu, siis mõelge läbi, kuidas saate seda teha hügieeniliselt.
*Toit, mis vajab säilimiseks külmkapi temperatuuri, tuleb sellisel temperatuuril hoida kogu müügiaja jooksul. Külmkapi temperatuuri vajava toidu hoidmine kõrgemal temperatuuril, tekitab soodsa keskkonna bakterite arenguks. Bakterid tekitavad erinevaid terviseprobleeme, millest mõnedel võivad olla tõsised tagajärjed;
küpsetage toitu põhjalikult eriti liha, muna ja mereande. Sea- ja kanaliha sisetemperatuur peab olema vähemalt 75°C;
*Hoia valmistoit ja toores toit eraldi;
*Märkige hinnasildile ka allergeenide kohta infot.Oluline info:
Alates 1. oktoobrist 2019 peab üritustel jälgima järgmisi nõudeid:- peab koguma igas kogumiskohas liigiti vähemalt segaolmejäätmeid, biolagunevaid jäätmeid ja pakendijäätmeid. Jäätmemahutile peab olema selgelt ja arusaadavalt märgitud kogutavate jäätmete liik;- üritusel ei serveerita toitu ja jooki ühekordsetes nõudes (nt taldrikud, kausid, joogitopsid, joogitopside kaaned) ega kasutata ühekordseid söögiriistu (nt noad, kahvlid, lusikad, söögipulgad, kõrred, joogisegamispulgad), mis sisaldavad plasti. Lubatud on kasutada biolagunevast plastist nõusid ja söögiriistu, mis on komposteeritavad ja millel on EVS-EN 13432 standardile või sellega samaväärsele standardile vastavust tõendav sertifikaat. Soovitame kasutada päris nõusid, aga on loomulik, et neid ei pruugi kodukohvikul olla piisavalt. Infopäeval tutvustame ka RingKarbi teenust www.ringkarp.ee
ALKOHOLI MÜÜK JA SERVEERIMINE ON KEELATUD. 

MURASTE KÜLAPÄEVA ORIENTEERUMISMATK

28. juuli kell 18.30 – 20.00

Muraste KÜLAPÄEVAL toimub Orienteerumismatk koostööprojektina: Muraste Külaselts, Muraste Kooli SA, Muraste Kool, Liikuma Kutsuv Kool.

2022 aasta Külade nädala märksõna on ”Kirjanikud sinu kodukandis”, seega on ka meie Orienteerumismatk pühendatud Murastes aedniku majas sündinud kirjanikele Erni ja  Pedro Krustenile.

Orienteerumismatk on jõukohane igas vanuses inimestele.  Matk on mõeldud peredele, sõpruskondadele ja üksikliikujatele. Tee kulgeb läbi Muraste metsaradade. Tutvume Muraste kirjanike kodukoha ja loominguga. Saab lahendada nii kirjalikke ülesandeid kirjanike Krustenite elu ja loomingu kohta kui sportlikke sooritusi.

Oreinteerumismatka kontrollpunktides on küsimused, mis on seotud meie kirjanikega, vastused leiad googeldades (selleks on vajalik kaasa võtta mobiiltelefonid).

Algus ja lõpp on Mummi trahtri juures. Küsimuste vastused saab trahtri teenindaja käest, samast saab iga osaleja saab üllatuse. Hiljem selgitatakse välja võitja, kes saab ka auhinna. Selleks palume kontrolllehele lisada e-mail ja telefoni nr.

  • Kogunemine ja lõpetamine: Mummi trahtri juures kell 18.30. Matka ekstus ligikaudu 1,5 h.
  • Kaasa: joogipudel ja mobiiltelefon
  • Ilmastikukindlad riided
  • Kontrollpunkte on  8tk
  • Igas kontrollpunktis on üks  aktiivne liikumisülesanne ja üks viktoriini küsimuse kirjanike kohta – siis on nii vaim kui füüsis hoitud tasakaalus
  • Stardist saavad osalejad orienteerumiskaardi koos kontrollpunktide lehega, kus on ka kirjeldav juhend – kuidas ja mida teha.

SUVE ÜRITUSTE TARVIS