Nädal 34

Taas hakkab imeline suvi lõpule jõudma. Ta läks linnutiivul – jällegi kaunis ja vaheldusrikas, lõunamaiselt kuum ja vahele ka tavalist eesti suve jahedust ning veidi vihma, mida isegi oodati. Kõik, kes soovisid said ujuda, päevitada, reisida ja uskumatult palju kultuuriüritusi külastada. Seda kõike saab veelgi teha ja võtta suvest 2022 viimast.

Septembrist algab jällegi kool ja nii ka Muraste külaseltsis jätkuvad tavapärased kursused ja alustavad uued õpitoad – igaühele midagi. Ees on ootamas lõbusad peod täiskasvanutele ja vahvad üritused lastele, kinoõhtud igale eale ja palju muud põnevat.

Jälgige Muraste külaseltsi reklaame, et olla kõige sellega kursis!

Muraste külaseltsi kodulehel /uudised/: http://www.muraste.ee/

Muraste külaseltsi Facebooki lehel: https://www.facebook.com/MurasteKylaselts

Harku Valla ajalehes: https://www.harku.ee/harku-valla-teatajaja

Harku Valla ürituste kalendris: https://www.harku.ee/kalender

Visit Harku lehel: https://www.visitharku.com/w:muraste

Meenutus suvest – MURASTE KÜLAPÄEV

Soojad tänusõnad ja tugevad käepigistused neile, kes panustasid külapäeva õnnestumisse. Kiidame ka meie rohkeid külalisi, kes innukalt osa võtsid külapäevast ning loodame kohata teid ka meie teistel üritustel.

Täname südamest:

  • Muraste Kooli direktor Liina Teesalu, kes võimaldas pidu pidada kooliõuel ja kasutada kooliruume.
  • Muraste kogukonna liikmeid, eriti Evar Ojasaart, kes oli juhtfiguur Öökino õnnnestumisel.
  • Muraste Nimetu Näitemängu Seltskonda – Pille ja Urmo Lampi, Katrin ja Veronica PebsenZachrau, kes korraldasid Punkcoffiku ja aitasid igati päeva kordamineku osas. Eriti täname Marili Kurvistet, kes keetis kokku kõik punksöögid.
  • Punkbändi Blähi ja solisti Armand Danilsoni, kes oli suureks abiks atribuutika transpordi ja paigalduse osas.
  • Tünnirongi juhti Viljarit, kes transportis ja juhtis meie vahvat rongi oma traktoriga.
  • Tiigi Kodukohviku pere ja Kätlin Tedre, kes oli kandev jõud meie kodukohvikute osas.
  • Batuudijussi ja Jaanus Laanet, kes püstitas meie õuele batuudid.
  • Uula näomaalinguid ja Ursula Otsingut, kes maalis punkaritele ja lastele professionaalsed maalingud.
  • Katrin Krauset ja õp. Sigrid Tilka, kes koostöös Muraste Kooli SA-ga korraldasid hariva ja sportliku Orienteerumismatka.
  • Harku Külasädemete punti, eesotsas Kristiina Adamsoniga, kes olid jõu ja nõuga igati abiks ning Rene Mitti, kes pildistas ja filmis üles kogu ürituse.
  • Suhkruvati müüjaid – kahte tublit tüdrukut, kes müüsid üle 200 suhkruvati.
  • Harku Vallavalitsust, kes toetas meid rahaliselt
  • Lisaks KÕIKI, keda siin kirjas polnud, aga keda ka südamest täname.

Toon siinkohal ära ka Orienteerumismatkal osalenud Elve Krusteni tänukirja, mis oli väga liigutav:

“Koos oma abikaasa Peeter Krusteniga soovime tänada Muraste Külaseltsi nii toreda ürituse eest. Mu abikaasale (kes on Krustenite sugulane) meeldib väga Muraste mõisa härra ütelus adnik Jaan Krustenile kui tema kunstnikust poeg Otto Krusten (siis ta oli veel laps) joonistas mõisa kõnniteedele, “sinap see ostab poisile paberi”. See ütelus on meie perekonnas pidevalt kasutusel ja seda lauset on ka Pedro Krusten oma loomingus välja toonud. Kahte kirjanikust venda eristab see, et Erni oli tõsine aedniku hingega tagasihoidlik inimene aga Pedro oli avatud ja peene huumoriga (ta ka joonistas karikatuure ja paljud joonistused mis on ta raamatus ongi tema tehtud). 

Te olete tubli ja tegus külaselts. Seega soovin Külaseltsi tunnustada oma tegevustes ja olen paljudele Teie külaseltsi esile tõstnud, Eesti külad elavad lihtsalt küla elanikel tuleb ka kaasa minna eestvedajatega.  Olen osalenud ka Muraste öömatkadel mis on pühendatud Eesti Vabariigi sünnipäevale 23.veebruaril.  See on kohutavalt võimas tunne liikudes tõrvikutega rongkäigus ja milline tagasiulatuv vaade kui rahvas tõrvikutega kõnnib.”

28. juulil pidasime Muraste Külapäeva. Ilmataat õnnistas meid imeilusa päikselise ilmaga. Avatud oli meie küla TIIGI KODUKOHVIK, kus külastajad kohtasid kanu ja said maitsa imemaitsvaid kodusööke. Teine kohvik oli väga iseäralik – PUNKCOFFIK, kus pakuti pungisuppi ja muud punksööke. LASTE ALAL olid suured batuudid, tünnirong sõidutas lapsi Coopi kaupluseni ja tagasi. Lapsed said meelepärased näomaalingud, maiustada ohtralt suhkruvati ja jäätisega. Muusikalist valu kõrvadele pakkus tuntud punkbänd BLÄH, kes esitas oma loomingut ja eesti punkrepertuaari. Kohal oli ka palju pungirahvast. Sportlikuma eluviisi austajatele oli mõeldud ORIENTEERUMISMATK, mis viis läbi Muraste mõisa juures asuvast mõisa aedniku maja juurest, kust on pärit kaks kirjanikust venda – Pedro ja Erni KRUSTEN. Matkahuvilised said teada matka käigus palju huvitavaid fakte meie küla kirjanike elust ja loomingust. Lisaks sai igaüks kaasa võtta tasuta kirjanike raamatuid. Kellele vendade Krustenite raamatud huvi pakuvad küsige Muraste külaseltsist: muraste@muraste.ee. Selgusid ka orienteerumismatka võitjad, kes said auhinnaks Muraste T-särgi. Lisaboonusena selgus, et võitjad olid Krustenite sugulased. Õhtu lõpetas ÖÖKINO, mis toimus muidugi õues. Huvilisi oli palju ja kaasa oli võetud matkatoolid, soojad tekid, padjad ning mõnusal suveööl sai vaadata kahte toredat filmi elust enesest. Avatud oli ka buffet, kus pakuti popcorni, pirukaid ja pepsit nagu kinos ikka. Päev lõppes väga hilistel öötundidel. Kõik olid väsinud, aga õnnelikud :).

Lõbus päev oli ja need kes kohal olid, jäid loodetavalt rahule ning ootame väga, et tulete järgmisel aastal jälle.

MIHKLIPÄEVA LÕIKUSPIDU

30. septembril kell 18.00

Muraste aatriumis (Lee tee 9)
Pilet eelmüügist: 5.00 eur

Maksmine: Muraste külaselts MTÜ; arvelduskonto: SEB EE901010220100157018

Selgitus: MIHKLIPÄEVA PIDU. Peole sisenedes on parooliks maksja nimi.

Üks äraütlemata lõbus eestlaste pidu mihklipäeval, koos rahvatantsijate ja triibuliste seelikutega. Kõiki tantsutab selle suve kuumim NEDSAJA KÜLA BÄND, kelle kaasahaaravate laululugude saatel ei jää istuma ükski tuim eestlane. Meie teadmisi Eesti kohta testivad huumori võtmes Muraste Nimetu Näitemängu Seltskonna tegelased. Vana kombekohaselt ei puudu pikad lauad, eesti rahvustoit ja märjuke, seda kõike saab osta sularaha eest.

MIHKLIPÄEVAST

Tänapäeval mäletatakse mihklipäeva vist kõige rohkem vanasõna “igal oinal oma mihklipäev” järgi. Tõesti, tapeti oinas, pruuliti õlut, peeti pidu. Suve lõpuks ning sügise või talve alguseks on vanad eestlased pidanud mihklipäeva. Mihklipäeva kombestik on seotud maaviljeluse ja karjakasvatusega. Jüripäev oli põllutööde ning väliskarjatamise algus, mihklipäev nende lõpp. Mõisarentnikuga või suvise teenijarahvaga lepingut sõlmides tehti kaup tavaliselt jüripäevast mihklipäevani („jüri seob, mihkel päästab“). Majanduskalendris jüripäevaga alanud viiekuise poolaasta lõpetajana sai mihklipäev ühtlasi viimaseks suvepäevaks („jüripäevaga algab suvi, mihklipäevaga talv“), millest sobis alustada peaspeetava kalendri nädalateloendit: „Mihklist kuus marti, mardist kaks katri, kadrist neli jõulu…“ . Suve lõpuks ning sügise või talve alguseks on mihklipäeva peetud.

NEDSAJA KÜLA BÄND on korralik tantsuküte noorte Setomaa külameeste moodi. Bänd on pisikesest metsakülast välja kasvanud muusikaline kooslus, mis ühendab kolme väga erineva taustaga meest. Aastast 2013 koos musitseerinud punt on ajanud oma kindlat rada ja aegamisi kokku seganud huvitava kõlaga helikompoti, millest leiab erinevaid maitseid nii noortele kui ka vanematele.

Toomas Valk – karmoska, vokaal
Iisak Sulev Andreller – bass, vokaal
Paul Hunt – kitarr, vokaal

Tule meiega pidutsema mihklipäeval nagu eestlastel kombeks juba aastasadu!

LIISI TANI AKVARELLISTUUDIO. LEHETRÜKK.

12. sept. kell: 17.30-20.30

Hind: 39.00 eur Osalus ainult ettemaksuga e-poes:

Akvarellistuudio teeb hilissuvist koostööd Muraste külaseltsiga!!!Toimub segatehnikas töötuba, kus trükime lehti;
…paneme akvarellvärvid sulama
…lisame särtsu tintekatega
…valmivad vaimustavad tööd lihtsate nippidegaLaual on nii palju vildikaid, markereid, tintekaid, et võtab jalust nõrgaks.
Töötoas õpid:

✓ Maalima lummavaid alusmaalinguid lehtede trükkimiseks
✓ Õpid valima häid ja väga häid lehti trükkimiseks
✓ Lehtedega tegema käsitrükki
✓ Tehnilised oskused graafilise joonise lisamiseks
✓ Usk, et igast tööst on võimalik teha äge kunstiteos.
☆ Sobib algajatele
☆ Sobib ka edasijõudnutele
☆ Sobib kingituseks
☆ Töötoa tasu sisaldab kõiki materjale!
☆ Pakun sooja teed ja enda tehtud kooki!Töötoa tasu 39€ (ühe töötoa pilet)
Töötoa kestus 3,5 tundi koos pisikese kohvipausiga ja maiustega laual
Hea töö teeb väga heaks ikka vormistus 🤭. Kohapeal saab lasta töö raamida, hinnad 2-30€. Kaardimaksevõimalus. Pääsme saad osta www.akvarellistuudio.ee e-poest!

BRAD JÜRJENSI KITARRIKLASS

Alustab jälle septembrist. Võetakse vastu uusi õpilasi, nii algajaid kui ka edasijõudnuid.

HIND: 30.00 eur/tund, tunnid toimuvad igal kolmapäeva õhtul Muraste külaseltsis (Lee tee 9)
Registreerimine: muraste@muraste.ee, info telef.: 5848 9661

SELTSKONNATANTSU KURSUSED TÄISKASVANUTELE

alates 20.sept.-29.nov. 2022

kell 18.30-19.45

Muraste koolis (Lee tee 9)

10 teisipäeva õhtut HIND: 130.00 eur/ in.

E

EAKATELE – KENA EKSKURSIOON SAAREMAALE

29. augustil