Nädal 35

Tere, armas Muraste! Veel paar päeva kannatust ja algamas on UUS HOOAEG Muraste külaseltsis. Juba septembri algusest käivitub vilgas kultuuri- ja spordiprogramm. Need, kes käisid meie kinos vaatamas Melchiori 1. osa (ja neid oli täpselt 80 külastajat), saavad nüüd tulla vaatama 2. osa. Kunstihuvilised saavad osaleda mõnusas akvarelli stuudios, spordihuvilistele ja peredele on terve nädal avatud maastiku tõukerataste TASUTA laenutus ja huvitavad matkad Muraste metsades. Spordinädal lõppeb kauni kontsert-loenguga Suurupi rannas, kuhu sõidetakse tõukeratastel. Alustavad ka mitmed uued ja vanad õpitoad. UUS – väikelaevajuhtide koolitus. Jätkuvad – kitarrikool, peotantsu kursus, kandlering, näitering, inglise ja prantsuse keele tunnid. UUSI ÕPILASI võetakse vastu kitarrikooli ja lilleseade kursusele ning naiskoor Meretule koosseisu. September lõpeb lõbusa eesti peoga – MIHKLIPÄEVA LÕIKUSPIDU!

Apteeker MELCHIOR. 2 osa. VIIRASTUS

16. sept. kell 19.00 Muraste kinopunktis (Lee tee 9)
Pilet: 5.00/4.00

Muraste kinopunktis saab veelkord vaadata äsja esilinastunud filmi Apteeker Melchior 2. osa Viirastus.
Keskaegse krimipõneviku teises filmis ehmatab öövahti kohutav viirastus – rikka kaupmehe traagiliselt uppunud tütar. Hommikuks on vahimees kõrgest tornist surnuks kukkunud ja kahtlastes õnnetustes kaotavad elu veel mitu inimest.
Neid sündmusi uuriva Melchiori teed ristuvad nii lõbutüdruku kui preestriga, nii võõramaa kunstniku kui hullunud ketseriga. Vihjed viivad ta Pirita kloostrisse, mille sünged võlvid varjavad unustusse maetud ohtlikku saladust.
Samal ajal vaevab Melchiorit mõistatus, miks ta armastatu Keterlyn ühtäkki nende kihluse katkestab…

Apteeker Melchiori triloogia põhineb raamatumüügi edetabelite tipust tuntud Apteeker Melchiori romaanidel. Stsenaristid Indrek Hargla, Elmo Nüganen ja Olle Mirme põimisid triloogia teise filmi stsenaariumis raamatust “Apteeker Melchior ja Rataskaevu viirastus” tuntud tegelased ja sündmused täiesti uute ja põnevate, filmi jaoks loodud keerdkäikudega.

Režissöör: Elmo Nüganen
Peaosades: Märten Metsaviir, Maarja Johanna Mägi, Alo Kõrve, Raivo Trass, Carmen Mikiver, Rain Simmul, Riina Maidre, Mait Malmsten

VÄIKELAEVAJUHI KOOLITUS

infotund: 26. sept. kell 18.00 Muraste külaseltsis (Lee tee 9)

Tunnid hakkavad toimuma nädalavahetustel, ajad lepitakse kokku infotunnis.

Kõigile küsimustele vastab kapten.

registreerimine: muraste@muraste.ee info: 5848 9661

MIHKLIPÄEVA LÕIKUSPIDU

30. septembril kell 18.00

Muraste aatriumis (Lee tee 9)
Pilet eelmüügist: 5.00 eur

Maksmine: Muraste külaselts MTÜ; arvelduskonto: SEB EE901010220100157018 Selgitus: MIHKLIPÄEVA PIDU. Peole sisenedes on parooliks maksja nimi.

Üks äraütlemata lõbus eestlaste pidu mihklipäeval, koos rahvatantsijate ja triibuliste seelikutega. Kõiki tantsutab selle suve kuumim NEDSAJA KÜLA BÄND, kelle kaasahaaravate laululugude saatel ei jää istuma ükski tuim eestlane. Meie teadmisi Eesti kohta testivad huumori võtmes Muraste Nimetu Näitemängu Seltskonna tegelased. Vana kombekohaselt ei puudu pikad lauad, eesti rahvustoit ja märjuke, seda kõike saab osta sularaha eest.

MIHKLIPÄEVAST

Tänapäeval mäletatakse mihklipäeva vist kõige rohkem vanasõna “igal oinal oma mihklipäev” järgi. Tõesti, tapeti oinas, pruuliti õlut, peeti pidu. Suve lõpuks ning sügise või talve alguseks on vanad eestlased pidanud mihklipäeva. Mihklipäeva kombestik on seotud maaviljeluse ja karjakasvatusega. Jüripäev oli põllutööde ning väliskarjatamise algus, mihklipäev nende lõpp. Mõisarentnikuga või suvise teenijarahvaga lepingut sõlmides tehti kaup tavaliselt jüripäevast mihklipäevani („jüri seob, mihkel päästab“). Majanduskalendris jüripäevaga alanud viiekuise poolaasta lõpetajana sai mihklipäev ühtlasi viimaseks suvepäevaks („jüripäevaga algab suvi, mihklipäevaga talv“), millest sobis alustada peaspeetava kalendri nädalateloendit: „Mihklist kuus marti, mardist kaks katri, kadrist neli jõulu…“ . Suve lõpuks ning sügise või talve alguseks on mihklipäeva peetud.

NEDSAJA KÜLA BÄND on korralik tantsuküte noorte Setomaa külameeste moodi. Bänd on pisikesest metsakülast välja kasvanud muusikaline kooslus, mis ühendab kolme väga erineva taustaga meest. Aastast 2013 koos musitseerinud punt on ajanud oma kindlat rada ja aegamisi kokku seganud huvitava kõlaga helikompoti, millest leiab erinevaid maitseid nii noortele kui ka vanematele.

Toomas Valk – karmoska, vokaal
Iisak Sulev Andreller – bass, vokaal
Paul Hunt – kitarr, vokaal

Tule meiega pidutsema mihklipäeval nagu eestlastel kombeks juba aastasadu!

AKVARELLI STUUDIO

LEHETRÜKK 12. sept. kell 17.30-20.30

Muraste külaseltsis (Lee tee 9) Spordihoone ukses

Hind: 39.00 eur / registreerimine ainult e-poes:

Akvarellistuudio teeb hilissuvist koostööd Muraste külaseltsiga!!!Toimub segatehnikas töötuba, kus trükime lehti;
…paneme akvarellvärvid sulama
…lisame särtsu tintekatega
…valmivad vaimustavad tööd lihtsate nippidegaLaual on nii palju vildikaid, markereid, tintekaid, et võtab jalust nõrgaks.
Töötoas õpid:

✓ Maalima lummavaid alusmaalinguid lehtede trükkimiseks
✓ Õpid valima häid ja väga häid lehti trükkimiseks
✓ Lehtedega tegema käsitrükki
✓ Tehnilised oskused graafilise joonise lisamiseks
✓ Usk, et igast tööst on võimalik teha äge kunstiteos.
☆ Sobib algajatele
☆ Sobib ka edasijõudnutele
☆ Sobib kingituseks
☆ Töötoa tasu sisaldab kõiki materjale!
☆ Pakun sooja teed ja enda tehtud kooki!Töötoa tasu 39€ (ühe töötoa pilet)
Töötoa kestus 3,5 tundi koos pisikese kohvipausiga ja maiustega laual
Hea töö teeb väga heaks ikka vormistus 🤭. Kohapeal saab lasta töö raamida, hinnad 2-30€. Kaardimaksevõimalus. Pääsme saad osta www.akvarellistuudio.ee e-poest!

TÕUGATES LÄBI MURASTE

Maastiku tõukerataste matkad igale eale ( 2 h)

11. sept. – 17. sept.

algusega kell 17.30 Muraste kooli juures (Lee tee 9)

KUTSUME KÕIKI ÜLES OSALEMA KA OMA SÕIDUVAHENDITEL!

Projekt on koostöös: Muraste Kooli SA, Harku Vald, LEADER Eesti, Nelja Valla Kogu, Liikuma Kutsuv Kool

Tõukerattaid saab laenutada tasuta.
Arv on piiratud.
Vajalik registr. muraste@muraste.ee
info: 5848 9661

KAVA:

Algus: Muraste kooli juures (Lee tee 9)
kell: 17.30

P 11.09 – Seikluslik maastikumäng
E 12.09 – TASUTA LAENUTUS 9.00-18.00
T 13.09 – Loodusretk Val Rajasaarega
K 14.09 – Päikeseloojangu jooga Daire Tammikuga
N 15.09 – Loodusretk Val Rajasaarega
R 16.09 – Seikluslik maastikumäng
L 17.09 – Öömatk tõuksidega Päikseloojangu kontserdile
algus: Muraste kooli juures kell: 17.30L 17.09 – Päikseloojangu kontsert
“Laule ja lugusid loomadest”
koos Aleksei Turovskiga musitseerib
Anne AdamsSuurupi rannas
kell: 18.30
PILET: 7.00 eur
alla 12. a. lapsed tasutaKui säästad loodust ja tuled rattaga või jalgsi on kontsert TASUTA!

Tõukeratas on east hoolimata üks tore liikumisvahend looduse nautimiseks ja igaüks tuleb toime olenemata maastikust. Muraste ja naaberkülade vahelduva loodusega kergliiklusteed, matka- ja metsarajad on selleks väga sobilikud. Samas, kui elektrilised tõukerattad on muutunud väga populaarseks annab tõukeratas võimaluse tervislikuks alternatiivseks tervisespordiks. Uudse lähenemisega on projekti tegevused, kus tavalisele looduses liikumisele on loodud võimalus avastada piirkonda tõukeratastel ning pakutakse juurde harivaid teadmisi meid ümbritsevast keskkonnast. Projekt toetab säästvalt ümbritsevat looduskeskkonda, jättes maha väikse jalajälje.

Nädala jooksul toimuvad erinevad tõukerattamatkad lähiümbrusesse, eesmärgiga pakkuda kogukonnale liikumisvõimalust, tutvustada kohalikku loodust ja piirkonna ajalooväärtusi.

Seikluslik aardejaht ja maastikumäng Muraste kooli ümbruses koos 30 kaardi trükiga ning raja nö maha märkimisega ja juhendamisega.

Maastikumängu loomisel arvestatakse, et läbitav tõukeratastel aga ka jalgsi, raja läbimiseks kuluv aeg ca 70 minutit. Maastikumängu loomisel kasutatakse ümbritsevaid objekte ja pannakse osalejaid märkama ümbruskonnas olevaid erineva suurusega detaile. Mängu maastikule peidetakse vihjeid või salakirja elemente.

Loodusretk koos tuntud Muraste Looduskooli juhataja   Val Rajasaarega, on  väga põnev Muraste metsade ja looduse avastamine.

Päikeseloojangu jooga, viib läbi kogenud joogaõpetaja Daire Tammik. See on lõõgastav kogemus nii algajatele kui kogenud joogatajatele.

Nädala lõpetab Päikseloojangu kontsert-loeng „Laule ja lugusid loomadest“ koos Aleksei Turovskiga, musitseerib Anne Adams.

LILLESEADEKURSUS

Võtab vastu uusi õpilasi

kolmapäeviti kell 18.00-20.30 Muraste koolis (Lee tee 9)

Suurupi naiskoor MERETULE
Võtab vastu uusi lauljaid!

Proovid toimuvad esmaspäeviti kell 19.00 Muraste koolis Lee tee 9

Brad Jürjensi KITARRIKLASS

Võtab vastu uusi õpilasi!

tunnid toimuvad kolmapäeviti 18.00 Muraste külaseltsis (Lee tee 9)

TÄISKASVANUTE SELTSKONNA TANTSU KURSUS

Algajatele

20. sept.-29. nov. kell 18.30-19.45

teisipäeva õhtuti

Hind: 130.00 / inimene