Murastes tähistati Eestimaa sünnipäeva

Juba kuuendat korda kutsus Muraste külaselts sõpru lähedalt ja kaugelt 23. veebruaril  Eesti Vabariigi  sünnipäevale pühendatud öömatkale.  Aastate eest alguse saanud ettevõtmisest on kujunenud kaunis traditsioon, mis igal aastal aina rohkem inimesi kokku toob.

Matka alguspunkte oli teistkordselt kaks. Kurvalt varemetes seisva Muraste mõisa  juurest juhatas  tõrvikute ja lippudega ehitud väga suure ja muheda matkalisete seltskonna läbi hilisõhtuse metsa ja mereääre turvaliselt Muraste paeplatsile Katre Kuusik. Katre on matkalisi vedanud selle traditsiooni algusest peale ning pole ka ime:  loodusest hoolijana teab ta meie piirkonnas vist iga rada ja puud, iga lindu ja looma, seentest rääkimata!

Suursuguse alguse öömatkale tegi Kaitseliidu Harku Rannikuikaitse Üksikkompanii. Rannamõisa kalmistul oleva Eesti riigi eest võidelnute mälestuskivi juures algas retk piduliku rivistusega, sõna võtsid Kaitseliidu ülem  brigaadikindral Meelis Kiili, kompanii pealik Raul Rätsepp, jutluse viis läbi kaplan Alo Martinson.

Paksus lumes ja lumesajus, tõrvikutulede valguses ning ehituna lippude ja rahvussümboolikaga jõudsid matkalised sihtkohta, Muraste paeplatsile.  Suure lõkketule paistel lauldi hümni, kuulati pidupäevale kohaseid kõnesid ja sõnavõtte, nauditi Suurupi naiskoor Meretule etteastet ning vahva pillimehe, Mehis Nurmetalu pidupäeva sobivaid hoogsaid laulu- ja pillilugusid, kaikusid ühislaulud ning keerutati tantsu.

Ilmselgelt jäi sedakorda väheks enam kui 500-st supiportsionist, mäekõrgustest kommi- ja küpsisekuhilast ning ka kuumast teest: kõik sai otsa enne, kui matkalised söönuks/joonuks said. Olgu siinkohal edastatud tervitused ja tänud Vääna kandi jahimeestele, kelle kütitud metsanotsust Muraste kooli kokk Jaanika toeka supi keetis. Korraldajatena lubame järgmisel aastal veelgi suuremad katlad välja otsida, et maitsvat suppi ikka kõigile jaguks.

Taolise suurusega rahvapeo ettevalmistamine ja läbiviimine eeldab laitmatult toimivat koostööd, mis taas suurepäraselt toimis: aitäh toetuse eest Harku vallale, koostöö eest Kaitseliidu Harku Rannikukaitse Üksikkompaniile ja Sisekaitseakadeemia politsei- ja piirivalvekolledžile, samuti Livikole ja Kalevile suupäraste toodete eest. Tuhat tänu kõigile vabatahtlikele abilistele, kes aitasid kaasa matka ja sellele järgnenud rahvapeo õnnestumisele.

Parimad tervitused ja tänud veelkord kõigile osalistele emotsioone täis õhtu eest. Kohtumiseni 2017. aastal, Eesti Vabariigi 99. sünnipäevale pühendatud öömatkal!

Täname kõiki tegijaid:
– Pea 600 matkalist-peolist-külalist – te olete suurepärane seltskond!
– Muraste metsas igat rada ja puud, lindu ja looma, (seentest rääkimata) tundev Katre Kuusik – tuhat tänu, et tubli matkajuhina ka seekord rahva võimsa kolonni Paeplatsile tõid;
– Harku Rannikukaitse Üksikkompanii eesotsas Evar Ojasaare ja Silva Kiiliga- aitäh piduliku lisandväärtuse ning ülevate emotsioonide eest Rannamõisa kiriku juures alanud kauni retke korraldamisel;
– Kaitseliidu ülem, brigaadikindral Meelis Kiili – tänud mõtlemapanevalt kauni sõnavõtu eest;
– Suurupi naiskoor Meretule – teie laul heliseb ja heliseb… aitäh!;
– Pillimees Mehis Nurmetalu – muhe, nagu alati! Aplaus!;
– Maailma parim Muraste kooli kokk Jaanika Rist – supp viis keele alla! Vaatamata topeltkogusele võrreldes möödunud aastaga juhtus see mis alati: supp sai otsa enne, kui kõik söönuks said…Kiitus!
– Vääna jahimehed ja Hillar Kukk- aitäh teile potitäie metsanotsu eest, kes supiks keedetud sai! Aitäh ka Harku valla talunikule, kelle tehtud hapukapsast see hää supp keedeti! Liviko soojarohi soojendas ja Kalev maius tegi suu magusaks. Aitäh, Maie Varter ja Katrin Krause teile vahenduse eest!
– Aitäh usin ja kärme köögitoimkond: Airi Mark, Kairi Ojamäe, Maie Varter, Martina Mamontov, Aide Tõnts, Moonika Ots, Evelyn Joost ;ca 500 supiportsu jagamine teie käes oli kui piece of cake:) Aitäh, Sten Luik ratastel ja korstnaga supi- ja teepoti eest!
– Kallis Evelin Tiirik- see on imekspandav, kuidas sa tuled ja oled ning seod kõik kauniks tervikuks;
– Heli- ja muusikamees Kalle Joost – kõik oli täpselt nii kuis peab!;
– Platsimeeskond Marko Tiirik. Evar Ojasaar, Gunnar Kruglov, Kalle Joost ning Muraste piirivalvekolledži kadetid – müts maha teie töökuse, hoole, tähelepanelikkuse ees! Tuhat tänu!
– Margus Kikas – aitäh, et oled mees kui orkester, meie kohalik MacGyver – pole asja millega sa hakkama ei saa. Ja aitäh su rahu ja tasakaalukuse eest! Ilma sinu abita ei toimu vist pea ükski Muraste väliüritus. Oled meie kindel tagala! Tuhat tänu!!!
– Meieküla Merike Ojasaar ja naaberküla Inga Sild ja Mati Sild: tänud teile olemast kiirreageerijad – teie juba käed taskus pealt ei vaata – ikka kogu aeg töös ja toimetustes sees!
– Tõnu Sild – tuhat tänu kiire reageerimise eest, kui oli näha, et mäenõlv kisub libedaks. Labidas kätte ja külmunud maa seest liiva kaevama. Super! Kõik autojuhid tänavad!
– Muraste vabatahtlik pritsimees – tänud turvatunde hoidmise eest!
– Marju Tulva, Aide Tõnts – seekordsete multitalentidena saite vist pea igale poole abikäe ulatada. Aitäh korralduse virrvarriga kaasas olemast!
– Harku vald – suur-suur aitäh panustamast sündmuse korraldusse! Ikka koos saame teha parimat!
– Muraste külaseltsi juhatus – jätkame valitud kursil!
Tuhat tänu veelkord kõigile emotsioone täis õhtu eest.
Kohtume aasta pärast!

Foto_Marko_Tiirik