Üleskutse: Kuidas tähistame oma kodukülas Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva?

100Riigikantselei juurde moodustatud EV100 töörühm kutsub rahvast osalema Eesti Vabariigi suurel juubelisünnipäeval, mille tähistamine algab juba 2017. aasta 12. aprillil, kui möödub sada aastat eestlaste asuala ühendamisest ning lõpeb 2. veebruaril 2020. aastal, mil möödub sada aastat Tartu rahu sõlmimisest. Igaüks on oodatud sel ajavahemikul tähistama Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva, korraldades juubelile pühendatud ja rahvale erilist tähendust kandva sündmuse või tehes kingituse, mis on jääv ning teeks midagi meie tänapäevas paremaks.

EV 100 igas Harku valla külas
Külaliikumine Kodukant kutsub  Eestimaa külasid üles tähistama vabariigi 100. sünnipäeva 2018. aastal terve aasta vältel nii, et iga päev oleks Eesti erinevais paigus üks EV100-le pühendatud sündmus, mil tehakse riigile ja rahvale kingitus. Kingituseks võiks olla midagi jäävat – olgu see külakroonika või laul, allee või lillepeenar, pink või lipumast, millele saab Kodukandi korraldustoimkond paigaldada ka EV100 märgise. Ka Harku valla kõik 21 küla võiksid teha riigi sünnipäevaks kingitused, mis jääksid siia kogukonna huvisid teenima ning oleks ühendatud EV100 märgise kaudu. Seda, millised võiksid olla need kingitused ning kas need võiks olla kõigis külades ühesugused või lähtuma pigem küla võimalustest ja vajadustest, on Harku valla kõikide külade sädeinimesed oodatud arutama järgmisel külade ümarlaual, mis toimub 23. jaanuaril 2017 kell 18.00 Kumna mõisas.

Kutsume kõiki Muraste inimesi üles pakkuma välja meie koduküla või koguni valla kõigi külade juubelikingituse ideed. Kogume ettepanekud kokku ja valime ühiselt parima kingidee! Oma ettepanek või mõte kingituse kohta saatke kogukonnakeskus@muraste.ee.  Ideede esitamise tähtaeg on 23. jaanuar. Kirja teemaks märkige palun  EV100 kingitus.  Lisainfot projekti „EV100 igas külas“ kohta saab Aule Kikaselt kogukonnakeskus@muraste.ee või tel 5253128. Huvitavat lisalugemist on külaliikumise Kodukant veebilehel www.kodukant.kovtp.ee/ev-100.

Refereeritud: Harku Valla Teataja, 21. dets 2016, Aule Sagen

 

MURASTE KÜLA KINGIIDEED ehk ESITATUD ETTEPANEKUD
ev1001

Dmitri: Laudtee Muraste rabas. Meil on oma looduseime külje all, aga vaevalt, et enamus on seda oma silmaga näinud. Seda tuleks kaema ka kaugema kandi rahvas.

Kriste: Tere. Minu varrukas vikas mõtte , et meil ei ole küla kiike. Sellist tugevat, võimast, kus poisid saaksid oma tüdrukuid kiigutada , nii, et need rõõmust laulma hakkaksid. Nii et küla kajab ja hõiskab. Ja nii need tulevased külabeebid ka tulevad.

Maie: Tere. Minul tekkis selline idee. Pärnu mnt. ääres on kuivanud ära Kernu kadakas. Kõik teadsid Kernu kadakat. Meie võiksime Muraste kadakase tee ääres luua oma huvitava kadakate aia või erinevate kadakate sorte välja tuua. Eestis võiks olla uus Muraste kadakaaed või park või näidis kadakad nimedega.

Tarmo: Põhjaristi tänava kahe suuna vahele võiks rajada koos siinsete elanikega juubeliallee: haljastada ja istutada nt kased või kastanid.

Anu: Külas võiks olla lisaks mänguväljakule koht, kus istuda ja sõpradega kokku saada.

Laekunud mõtteid veel: külakroonika; mõisa ajalugu raamatuna; lipuväljak; kooli ümbruse haljastus, Krustenite mälestusmärk vmt; vaateplatvorm turismiatraktsiooniks (vaade maailma); matkarada; eakate rekreatsiooniala; küla tähis Klooga maanteele; bussipeatused korda ja isikupäraseks; staadion ja rohkem sportimisvõimalusi; küla nimega kujundatud lillepeenar.