Muraste Paeplatsile tuleb discgolfirada

Raja ettevalmistustöödega alustavad discgolfi kohalikud entusiastid ühes Muraste külaseltsiga „Teeme ära!” talgute raames 6. mail.

Siiani on Muraste paeplatsil saanud pidada meeleolukaid rahvdisca- ja spordisündmusi või tähistada pidupäevi. Suve alguseks peaks aga sinna minemiseks veel üks hea põhjus juurde tulema. Nimelt on kolme osapoole – Harku valla, Muraste külaseltsi ja Alasniidu seltsi discgolfi entusiastide ­– koostöös paemurdu ehk Muraste tervisekeskuse kinnistule plaanis rajada valla esimene kettagolfirada. Esialgu ebastandardselt 11 korviga raja ettevalmistustöödega hakatakse peale 6. mai talgupäeva raames, mil piirkonda korrastatakse, rajaalune maa puhastatakse võsast ning korvide ja viskealade asukohad märgitakse maha. Raja kunstmurumatid, korvid ja korvide alused ning infoviidad peaksid paika saama maikuu jooksul. Projekti tarvikute ja vahendite soetamist ning paigaldust finantseerib Harku vald. Discgolfiraja valmides on see avatud kõigile vabalt vastutustundlikuks kasutamiseks.

Paeplatsile vunki juurde

Muraste tervisekompleksi maaüksusest on Muraste külaselts saanud vallalt enda kasutusse umbes 1 ha jagu maad, kus nad on korrastanud platsi ja pangale viivaid treppe, rajanud sinna tuleaseme ja varjualuse ning pannud lipumastigi püsti. Plats ongi olnud 2010. aastast aktiivses kasutuses, Muraste Külaseltsi mootor Aule Kikas nendib aga, et kogu maaüksuse potentsiaal ei ole siiani ära kasutatud. Kettagolfiraja rajamise mõttega on Muraste Külaseltsi juurde tuldud päris mitmel korral, seekordne Alasniidu Seltsi rahva ettepanek oli Kikase sõnul aga teisest puust ­– selge, konkreetne ja tegus: „Nad ei tulnud lihtsalt tehtagu-sooviga; nad on ise reaalselt tegutsemas ja ideid realiseerimas.” Selliselt andis Muraste Külaseltsi juhatus heameelega Alasniidu Seltsi toimkonnale rohelise tule raja ettevalmistamiseks: „Discgolf on väga suure mängijaskonnaga vaba aja veetmise võimalus. Mis saaks olla veel parem kui  puhas loodus, hea ja selge mereõhk ning kerge füüsilise koormusega liikumine.”

Mängulised tervisekilomeetrid

Alasniidu Seltsi discgolfi entusiastist liige ja Harku vallamajanduse spetsialist Mihkel Jürissoni sõnul on discgolf oma olemuselt ja etiketilt sarnane tavalise golfiga. Standartne võistlusraja pikkus on 18 korvi, paeplatsi park tuleb harjutusrajana sealsete looduslike võimalustega arvestades esialgu 11 korviga. „Eestis on täna üle 100 discgolfipargi, millest paljudes on sageli vaid 4–5 korviga harjutusrajad,” tõi Jürisson võrdluseks ja nentis, et kiiresti populaarsust koguva spordiala harjutusväljakuid oodatakse Tallinna lähiümbruses pikisilmi juurde. Omast kogemusest tõdes ta, et need on tervisekilomeetrid, mida tehakse ükskõik millise ilmaga heameelega. Lisaks ei olevat sõbralikumat ja abivalmimat seltskonda kui discgolfimängijad, kelle jaoks on auasi mängu koodeksit järgida: „Ka maailmaklassi mängijad pakuvad rajal lahkelt abi ja annavad nõu.” Mängu koodeksis on kolm reeglit, mis hakkavad kehtima ka Muraste harjutusväljakul: mängi targalt, austa rada ja esinda sporti.

Discgolfi koodeks:
Mängi targaltära kunagi viska „pimedale” alale või teiste mängijate, jalutajate, pealtvaatajate suunas. Kasuta spotter‘eid.
Austa rada – jälgi raja reegleid, ära riku varustust.
Esinda sporti – ole positiivne ja vastutav. Õpeta algajaid.

dis

Allikas: Aule Sagen,  Harku valla teataja, 26. aprill 2017 ja Harku valla koduleht