Kapten Morten tuleb koos oma loojaga Murastesse

Koolivaheajal ootab lapsi üks äärmiselt põnev filmiõhtu. Pühapäeva, 21. aprilli õhtul jõuab Muraste kinolinale maailma filmifestivalidel laineid lööv, Eesti filmiajaloo läbi aegade suurim rahvusvaheline koostööprojekt –  lustakalt seikluslik kogupere nukufilm  “Kapten Morten lollide laeval” ning kohtuda saab filmi looja, multitalent Kaspar Jancisega. 

mor1Filmi aluseks on Kaspar Jancise raamat “Seiklus Salamandril ehk Morten Viksi uskumatud juhtumised lollide laevas”; film on valminud koostöös Eesti, Iirimaa, Belgia ja Suurbritannia nukuanimaatoritega. Filmi valmimiseks kulus aega kokku seitse aastat.

Flilmi looja ütleb filmi tutvustuseks nii: Morten on uudishimulik ja leidlik poiss. Saatuse tahtel on ta sunnitud elama koos kasuvanematega, kes ei näe tema loovas tegevuses muud kui pa
hatahtlikku huligaanitsemist. Emata Morten ei ole siiski orb. Ta isa on kapten, kes töö tõttu peab suurema osa ajast merel viibima. Morten soovib isa eeskujul samuti kapten olla. Ta ehitab endale mängulaeva, mille mehitab erinevate putukatega. Kui külakesse satub võlur Cucaracha, kes kogemata Morteni väikeseks võlub, algab Morteni lõbus ja pöörane merereis: ta 
satub mängulaevale, kus putukad ei tunnista teda kaptenina. Laeva valitseb ämblik, kes selle asemel et laeva kursil hoida tegeleb oma võimu kindlustamisega. Keegi kummalistest laevnikest ei tea kuhu ja miks laev seilab.
Nii Morteni päris kui ka fantaasiamaailm ähvardavad kokku kukkuda. Mõlema maailma päästmiseks on vaja julgelt tegutseda. Morten peab laeva päästma ja ise ka uuesti suureks saama, kuid see ei ole kerge ülesanne. Morten võidab ohud kangelaslikult. Tema kindlameelse tegutsemise taga on põhimõte – kapten ei jäta kunagi oma laeva.

Kapten Morten lollide laeval poster ESTFilmi tegelastele on oma hääled andnud Johannes Urke, Marko Matvere, Ülle Kaljuste, Ivo Uukivi, Nero Urke, Priit Võigemast, Jan Uuspõld, Ott Sepp, Margus Tabor, Indrek Ojari ja Argo Aadli.

Filmiõhtu algab kell 17.30 . Tunni aja jooksul räägib filmi looja Kaspar Jancis endast ja oma lapsepõlvest, unistustest ja nende käitumisest,  muusikast, juttude kirjutamisest ja joonistamisest, filmi ideest, nukufilmi tegemisest ja paljust muust.
Filmilindi käivitame kell 18.30.  Pärast filmi lõppu on veel võimalik küsida, võtta autori raamatusse autogramme, teha pilti.

Filmi pikkus on 1h 18min. Piletid müügil ja sissepääs majja alates 16.45.

 

Teksti allikad Kinokoda, Wikipeedia, Nukufilm