Nädal 8

Armsad Muraste inimesed ja külalised,

Juba 12 a. on Muraste külaselts korraldanud Harku vallas traditsiooniks saanud Eesti Vabariigi sünniaastapäevale pühendatud ÖÖMATKA. Nii ka sellel aastal, mil Eesti tähistab 105. aastapäeva – 2023 aastal, kus meie vabadus on võtnud hoopis teistsuguse varjundi kui eelnevatel aastatel.

EESTI VABARIIGI 105 AASTAPÄEVA ÖÖMATK

23. VEEBRUARIL

Võta kaasa Eesti lipp, tõrvikud või laternad ja rahvussümboolika!

ÖÖMATK:
Matkal on 2 alguspunkti.

Esimene alguspunkt kell 18.00 Muraste kooli juures (Lee tee 9). Esineb Suurupi naiskoor Meretule.
Liigume Rannamõisa suunas ja ühineme võimalusel Tilgu teel Rannamõisa kalmistult startinud rongkäiguga, et ühiselt suunduda Tilgu sadamasse.
Kaart: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit…

Teine alguspunkt kell 18.30 Rannamõisa kiriku juures. Kaitseliidu pidulik rivistus Vabadussõja ausamba juures pärgade asetamine. Siirdutakse rongkäigus mööda Tilgu teed Tilgu Sadamasse.

19.30 Tilgu sadamas süüdatakse lõke. Naiskodukaitsjad pakuvad sooja katlasuppi ja kuuma teed. Toimuvad pidulikud sõnavõtud. Rahvast tantsutab rahvatantsu segarühm Pööreline ja esinevad Tuletantsijad.

Võta kaasa latern või tõrvik, sobivas suuruses Eesti lipp, tule perega, kutsu sõbrad ning naabrid lähedalt ja kaugelt.
Jalgsimatk on jõukohane ka lastele.
Üritus on tasuta.
Varu kaasa 1.00 eur supikatla täitmiseks.

Tulge tähistama meie kalli kodumaa sünniaastapäeva kogu perega, võtke kaasa lapsed, kellele selline isamaaline üritus jääb meelde kauaks. Saame koos sammuda rongkäigus laternate ja sinimustvalgete lippudega, mõtiskleda lõkke ääres Tallinna panoraami taustal, kuulata isamaalisi kõnesid ning laule, maitsta katlasuppi ja nautida esinejate

VÄIKELAEVAJUHI KOOLITUS
infotund: 6. märts kell 18.30

Muraste külaselts (Lee tee 9) spordihoone uksest

MÄRTS ON TEATRIKUU

3 toredat üritust

TEATRIÕHTU: A L I A S

10. märts kell 19.00

Muraste kooli aatriumis (Lee tee 9)

Osaluspanus: 10.00 eur

Etendub Andrus Kivirähki naljakas, kuid tõsieluline etendus: ALIAS
Žanr: komöödia

Näidendi autor Andrus Kivirähk
Lavastaja ja näitejuht – Virko Annus
Osades – Marii Olivia Steinberg ja Airi Kontson
Muusikaline kujundaja – Urmas Meri

Mis on meie maailma inimese suurimad hirmud praegu, 21 sajandil? Me kardame vananeda ja üksi jääda….

Klassiõed Piret ja Julia, kes põrkavad ootamatult kokku palju aastaid pärast kooli lõppu, hakkavad nüüd tihedasti Pireti juures Aliast mängimas käima. Missuguseid kingitusi pakub elu, kui on julgust ja lusti mänguga kaasa minna? Kui muutlikul ajal kohtuvad erinevad väljakujunenud inimhinged, kas on soovi, ruumi ja võimalust ennast ja enda maailma muuta ja muutuda?

ESIETENDUS: KAUNITAR JA KOLETIS

24. märtsil kell 19.00

Avatud kohvik kell 18.30
Muraste NIMETU NÄITEMÄNGUSELTSKOND

Muraste aatriumis (Lee tee 9)
osaluspanus 7.00 eur

Kogupere etendus.

Kaunitar Belle on armas ja heatahtlik neiu, kes satub elama kaugesse lossi, kus kõik ei ole nii, nagu ta harjunud on. Lossi valitseb koletis, tema teenijaskond on pisut veider ja tagasiteed lossist koju juba naljalt ei leia. Kas ka seekord võidab armastus needuse või koletis jääb koletiseks? Seda saad sa ainult siis teada, kui tuled vaatama Anne Veesaare lavastatud „Kaunitari ja koletist“ meie oma Muraste Nimetu Näitemänguseltskonna ja Muraste Kooli näiteringi laste esituses juba 24. märtsil kell 19 Muraste koolimajas.
Dramaturg ja lavastaja: Anne Veesaar
Mängivad:
Belle – Evelin Tiirik
Koletis – Rainer Tsirk
Prints – Karel Alamaa
Teener/Küünlajalg – Urmo Lamp
Õukonnadaam/Tolmuhari – Pille Lamp
Õukonnadaam/Teekann – Ülle Jurtom
Kerjusnaine – Katrin Pebsen-Zachrau
Kaupmees – Armand Danilson
1. õde – Veronica Pebsen-Zachrau
2. õde – Anete Niinemets
1.turumüüja – Tessa Tsirk
2.turumüüja – Nora Lee Adamson
3.turumüüja – Maivi Vainola
4.turumüüja – Jakob Järvamägi

Heli ja valgus: Sebastian Pebsen-Zachrau, Jako Jasper Lamp

Lossi pääseb 7 kuldmündi eest alates kella 18.30.

Kui kuldmünte pole, võib pakkuda ka euroraha.

IMPROTEATRI ETENDUS: MASK MAHA

30. märts kell 19.00

Muraste aatriumis (Lee tee 9)

osaluspanus: 5.00 eur

Esimeses osas kohtume armastatud näitleja Anne Veesaarega. Küsida võib kõike ja ka Anne esitab ise küsimusi.

Teieses osas: Improteatri võlu peitub ootamatuses, situatsioonikoomikas ning artistide leidlikkuses. Keegi ei tea, mis juhtuma hakkab, kõik on võimalik ning see on meelierutavalt vaimukas!

Improteater on üle maailma palavalt armastatud teatrivorm, kus kõik sünnib publiku silme all. Etendused on improviseeritud, mis tähendab, et kõik sünnib siin ja praegu, midagi eelnevalt kokku leppimata – teksti ei ole pähe õpitud ja mängitavat lugu välja mõeldud. 

Näitlejad küsivad publiku käest märksõnu ja nendest inspireeritult hakkavad sündima põnevad stseenid, lõbusad sketšid, kaasahaaravad laulud ja vaimukad karakterid. L

Ladinakeelne sõna ’imperium’ tähendab võimu. Soovime vallutada kõikide eestlaste südamed ja tekitada maailmakaardile veel üks impro rõõmust tulvil maa, kus inimesed väärtustavad koostööd ja loovust ning kus valitseb kujutluse võim.

Ja Murastesse tulevad: Tarvo Krall & Maarius Pärn.

Retk toimub pühapäeval, 26. veebruaril algusega kell 11 Sõrve ja Vatsla metsas. Üritus on tasuta, vajalik eelregistreerimine.

Tähistame liikumisaastat ja Eesti vabariigi 105. sünnipäeva Sõrve loodava kaitseala loodusretkega pühapäeval, 26. veebruaril.

Retkele kogunemine kell 11 Tabasalu–Harku maanteel E-Betoonelemendi juures Tammi teel Harku karjääri suunal.

Retkel tutvume karjääri praeguse killustikutootmisega, mis eeldatavasti lähemal kümnendil tooraine lõppemisega otsa saab. Ammendunud Harku paekivikarjääri edasise kasutuse ehk rekultiveerimise võimalikke projekte tutvustab kaevandajate esindaja. Kuna see ammenduv kaevandusala asub Tabasalu–Harku–Harkujärve piirkonna keskel, pakub see meile kõigile, aga eelkõige nende elurajoonide inimestele suurt huvi.

Umbes 5,5 kilomeetri pikkune loodusretk toimub maavarade võimalikul uurimis- ja uuel kaevandusalal, Rannamõisa 1 ja Rannamõisa 2 ehk Sõrve ja Vatsla metsas. Loomulikult ei soovi me sinna uut kaevandust, aga oma silm on kuningas. Retkel jagavad selgitusi loodusmehed Uudo Timm ja Val Rajasaar.

Vaatame üle sealsed pärandkultuuri objektid, kindlusraudtee ja selle Sõrve veetorn-elamu ning Esimese maailmasõja aegse Vatsla suurtükipatarei positsioonid ja inimtekkelised müstilised metsajärved jt. Selgitusi jagab ajaloolane Heinart Puhkim.

Kogupereretkele paneb meeleoluka punkti Põlma oja kaldal peetav metsapiknik. Toidupoolise eest kannab hoolt ja peakoka ülesandeid täidab Kristo Pals, legendaarse kohaliku Riigikaitse Rügement MTÜ juht.

Loodusretk on osalejatele tasuta ja kestab umbes kolm tundi. Võimaluse korral andke palun tulekust teada registreerides end lingil https://forms.gle/BhdKgpt1gzkocf7f6.

Olete oodatud kogu perega!

Pärast põhjalikke uuringuid ja arutelusid on keskkonnaministeerium ette valmistanud dokumentatsiooni Sõrve riikliku looduskaitseala loomiseks Muraste, Vääna ja Sõrve ümbruse looduse kaitseks. Novembris 2022 käis peaminister Kaja Kallas kohapeal olukorraga tutvumas. Üks põhiküsimusi on, kas Sõrve looduskaitseala moodustatakse esialgu kavandatud täies ulatuses ehk 2300 hektaril või saavutavad paekivikaevandajad majandusministeeriumi toel oma tahtmise ja tükk kaitsealast lõigatakse välja uue killustikukaevanduse rajamiseks Sõrve metsa Tammi tee piirkonda.

Vaata ka: https://fb.me/e/3vkOyjmt3.